Dit is een korte melding over de inhoud van dit project.

Vertel hier in het kort wat je gaat lezen of plaats hier een andere melding.

01 Feb 2020
Onderwerpen:
Emancipation

De helft van de bevolking op aarde menstrueert voor het grootste deel van hun leven. Toch hebben er in meer dan 50 jaar geen grote veranderingen plaats gevonden.

Denk aan de hoeveelheid afval die elke maand wordt gecreëerd door wegwerp produkten . Denk aan de chemicaliën die ze kunnen bevatten, en die we in ons lichaam stoppen. Daarnaast zijn e vele
meisjes die wegblijven van school, omdat ze zich schamen voor hun menstruatie en daarnaast hebben veel meisjes in de wereld moeilijkheden om menstuatie producten te kopen elke maand omdat ze de helft van hun maandelijkse inkomen kosten.

Hoe geweldig zal het zijn om op een reis te gaan om de manier van menstrueren te veranderen en ook de invloed die een menstruatie heeft op ons leven, ons lichaam en onze omgeving.

Niemand mag worden tegengehouden door hun lichaam. Menstruatie produkten mogen geen schadelijke chemische stoffen bevatten en natuurlijke lichaamsafscheidingen absorberen met infecties tot gevolg. Menstruatie mag niet een reden van de grote vervuiling zijn. En het mag nooit, nooit een bron van schaamte zijn.

Elke verandering, elke eerste keer kan moeilijk zijn, ook voor het gebruik van de Menstruatie Cup. Weet je nog dat je voor het eerst een tampon hebt ingebracht?

Het kan een paar dagen of een paar Menstruaties duren om het gebruik van een Cup onder de knie te krijgen. Samen kunnen we een verandering brengen.

 

De menstruatie cup

Een menstruatie cup is gemaakt van een chirurgisch sillicone, die speciaal is gemaakt voor het gebruik in je lichaam en is zeer flexibel.

Ze hebben verschillende maten ;

  1. S voor vrouw die nog niet bevallen is
  2. L voor vrouw die vaginale geboorte heeft gehad
  3. En sinds een korte tijd hebben ze XS die voor de meisjes om mee te beginnen

Je gebruikt het cupje door het op een specifieke manier te vouwen om het in te brengen in je lichaam waar het zal uitvouwen.

U kunt de cup tot 12 uur inlaten, ook ‘s nachts. Afhankelijk van de menstruatie. De kan het vocht opvangen van maximaal 3 grote tampons.

Om het cupje te verwijderen was je eerst je handen en trek je het steeltje naar beneden en beweeg je deze voorzichtig naar links en rechts. Leeg de beker in het toilet en spoel af met koud water. Wanneer u geen toegang hebt tot water kunt u gebruik maken van een nat doekje of in uiterste nood wc- papier om het schoon te maken. Reinig daarna de cup met water wanneer dit weer aanwezig is. Eenmaal leeg en schoon kun je de cup weer inbrengen. Na je periode maak je de cup schoon en giet je kokend water over de cup. Laat het 5 min in het water om het te steriliseren waarna je de cup kunt op te slaan voor de volgende periode.

Één cupje gaat mee voor ten minste 10 jaar

 

Mijn verhaal

Ik was erg geschokt om te horen hoe moeilijk het was voor hen om elke maand door hun periode te komen. Omdat de kosten van maandverband voor hen de helft van hun maandelijkse inkomen bedragen hebben ze vaak niet de mogelijkheid om dit te kopen. Mijn vraag was: “Hoe kom je door je maandelijkse periode als je niets hebt”? De antwoorden zetten me echt aan het denken.

Sommige antwoorden geven ze me;

  • We gebruiken kledingstukken
  • We vullen een sok met zand omdat het absorbeert
  • Weefsels
  • Katoen
  • Delen van een matras
  • Bladeren
  • Het dragen van vele kleren

 

De meest schokkende was dat ze me vertelden dat veel meisjes niet naar school gaan tijdens hun menstruatie en veel missen van school elke maand. Tijdens het gesprek had ik mijn eigen periode en ik gebruikte zelf de cup al vele jaren. Op dat moment is het idee ontstaan om de meisjes te helpen met een menstruatie cup.

 

Voor nu hebben we een team van trainers in Mathare opgeleid die de meisjes alles leren over de menstruatie cup, hoe te gebruiken, over hygiëne en alle verdere vragen die meisjes hebben te beantwoorden. De trainers zijn ook beschikbaar als informatiebron als er achteraf nog vragen zijn.
We hebben de cups al verspreid in Mathare in Slin Library Babadogo en bij Shadrack Juma Library Twee keer in Kiambu – Kirigiti Twee keer bij Mysa Komarock
September 2019 kreeg ik het pijnlijke bericht dat een 14-jarig schoolmeisje zelfmoord had gepleegd nadat een leraar haar in verlegenheid had gebracht voor alle kinderen in de klas. Het was haar eerste menstruatie. Dit gebeurde op een school in Bomet County.
Om meer en meer meisjes in Kenia te bereiken werken we aan een documentaire over de moeilijkheden van meisjes en het hebben van hun menstruatie en ook de grote vervuiling. De
documentaire wordt eind januari van dit jaar afgewerkt. In de hoop dat we meer en meer steun kunnen krijgen om de meisjes in Kenia te helpen
Belangrijkste doel is dat meisjes kunnen leven een normaal leven tijdens hun menstruatie en als ze een kopje zijn ze veilig hun hele schoolperiode, omdat je de beker te gebruiken voor 10 jaar.

 

Samen kunnen we een verandering brengen