29 feb 2020
Onderwerpen:
Ontwikkeling

Share the sun!

De zon is de grootste natuurlijke energiebron die we hebben. Zonlicht is er in overvloed, het is duurzaam en het is overal beschikbaar. Het is dé oplossing voor iedereen die stroom nodig heeft, maar geen stopcontact in de buurt. Elektriciteit is voor velen gewoon maar de werkelijkheid is dat er veel mensen op deze wereld nog geen toegang hebben tot elektriciteit. Zo ook in de sloppenwijken en op het platteland in Nairobi, Kenia.

Mathare is een sloppenwijk in Nairobi, Kenia, waar ongeveer een half miljoen mensen wonen. Veel mensen in deze sloppenwijk hebben geen of slechts onregelmatig beschikking over elektriciteit. In Kenia is het standaard om 19.00 uur donker. Dat betekent dat er vanaf die tijd geen licht meer is en je geen hand voor ogen kan zien. Om toch licht te hebben maken veel mensen gebruik van onveilige lichtbronnen zoals kerosinelampen of kaarsen welke erg duur zijn voor hun om te kopen. Daarnaast is het licht wat er vanaf komt minimaal, ongezond om in te ademen en brandgevaarlijk. Kinderen komen laat thuis van school. Velen moeten ze lange afstanden lopen voordat ze thuis zijn. Het is vaak donker of vrij snel donker waardoor huiswerk maken erg moeilijk wordt. Toegang tot licht en elektriciteit betekent toegang tot onderwijs, tot communicatie, tot manieren om een inkomen te verdienen, tot geloof in jezelf, tot een betere toekomst.

Daar willen we verandering in brengen door een lampje wat werk op zonne energie. Het Waka Waka Lampje.

Samen kunnen we die verandering maken en ze een lichtpuntje geven in de duisternis.

 

Waka Waka Light en Power +

WakaWaka Light is een compacte, uiterst efficiënte zaklamp op zonne-energie. Het lampje heeft 4 lichtsterktes en geeft met zijn 2 krachtige leds tot 200 uur stralend licht. Dankzij het efficiënte geïntegreerde zonnepaneel laad je hem met slechts 5 tot 8 uur in zonlicht volledig op.

De WakaWaka Power+ is een krachtige, compacte powerbank met zaklamp op zonne-energie WakaWaka Power+ heb je de elektriciteit die je nodig hebt om je je telefoon op te laden of muziek te luisteren maar heb je ook het licht net als de Waka Waka light. Het lampje heeft een uniek design waardoor je het op verschillende manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld als hanglampje door er een touwtje aan te doen of als tafellampje door het op de bovenkant van een fles te plaatsen ( zie plaatje hieronder)

 

Mijn Verhaal

Sinds 2001 biedt voetbalclub Union jaarlijks een groep jeugdige voetballers van MYSA Kenia een activiteitenweek aan in Nijmegen. Al deze kinderen komen uit de sloppenwijken van Nairobi en worden ondergebracht in gastgezinnen en zo ook bij mij in 2014. Ik had toen 2 jongens in huis van 12 en 13 jaar. Door hun verhalen werd het
me duidelijk elektriciteit voor hun iets bijzonders was. Ze vonden het fantastisch om met de lichtknopjes te spelen en wanner ik dacht het gezellig te maken met een kaarsje werd er gevraagd of het licht weer aan mocht. Zo vertelde ze me ook dat ze in hun examen jaar zaten en hoe moeilijk het was om te leren omdat het donker was wanneer ze thuis waren van school.

Zo kwam het idee van een lampje op zonne energie tot stand want in Afrika is natuurlijk zon in overvloed. Na wat onderzoek op internet kwam ik bij het Waka Waka lampje uit. Zo is dit project ontstaan. Ik heb een flyer ontworpen met wat hulp van vrienden aangezien de lampjes best kostbaar zijn. Het Lampje is 29,95 p/s en de Power is 69,95 p/s. Ik had 6 maanden de tijd om geld in te zamelen voor de lampjes want dan zou ik naar Kenia afreizen. Ik wilde graag het team ieder een lampje geven dus zo’n 16 lampjes verzamelen. Wat klein is begonnen werd ineens groot . Uiteindelijk ben ik in Februari 2015 met 202 lampjes naar Kenia gevlogen.

Inmiddels zijn er vele lampjes verspreid in de sloppenwijken, weeshuizen en landelijke gebieden.

De impact van dit lampje is absoluut geen luxe maar enorme levensverbetering voor deze mensen.

 

Ik zal je uitleggen waarom:

3 weken voordat ik het weeshuis in de sloppen ging bezoeken brak er een brand uit doordat er een kaarsje aan een matras kwam. De heft van het weeshuis is afgebrand. Gelukkig zijn de kinderen ongedeerd gebleven maar nu ze waka waka lampjes hebben is dit gevaar geweken. Van levens belang dus. Ook zijn er veel kinderen met HIV. Ze krijgen hiervoor medicijnen op speciale tijden dus ook in het donker. Het Waka Waka lampje helpt hierbij. Ook in de ochtend met het melken van de koeien of in de avond met het bereiden van het eten in vele opzichten is het een grote levensverbeteraar. En natuurlijk duurzaam.

Daarnaast zijn er lampjes gegaan naar de ouderen. Deze groep mensen wonen in slechte omstandigheden. Toiletten delen ze met velen samen dus als ze s’nachts naar het toilet moeten moeten ze naar buiten. De paden zijn ongelijk met zand en stenen, op en afstapjes en dat in het donker. Er gebeuren veel ongelukken omdat ze niet kunnen zien waar ze lopen. En als er dan iets gebeurd is er geen geld om naar het ziekenhuis te gaan. Dit was dus ook bij een aantal duidelijk zichtbaar. Nu hebben ze een lampje en zien ze waar ze lopen in het donker.

 

Kinderen kunnen nu s’avonds leren. Schoolprestaties zijn hierdoor verbeterd.

Kortom verspreid het licht en geef ze een lichtpuntje voor de toekomst.